Radiologie digitală
Clinica este dotată cu aparatură radiologică digitală și astfel în câteva minute se pot obține imagini de calitate superioară. Datele sunt arhivate în format electronic iar imaginile se pot copia pe CD pentru proprietari sau pot fi trimise prin e-mail colegilor medici veterinari cu care colaborăm.
Procedura digitală permite evaluarea imaginilor printr-un program complex care împreună cu aprecierea radiografiilor bazată pe experiența noastră, facilitează stabilirea diagnosticului corect.
Avantajele radiologiei digitale în comparație cu cea clasică:
La radiologia convenționala clasică imaginea se obține prin expunere la radiație X a unui film radiografic.
Filmul astfel obținut trebuie developat, spălat și uscat. Acest procedeu presupune multă experiență din partea personalului și astfel imaginile realizate depind de factorul uman.
Concluzia este ca multe elemente pot concura la obținerea unei radiografii calitativ necorespunzătoare pentru interpretare.
Aparatura digitala înlocuiește filmul radiografic cu un sistem de detactare electronică a imaginii, care cu ajutorul unui program special se poate prelucra privind luminozitatea, contastul și claritatea.
Doza de radiație necesară pentru o imagine digitală este cu până 25-40 % mai mică în comparație cu aparatura clasică, imaginea astfel obținută are o calitate mult mai bună și cu posibilitatea unor corecturi ulterioare.
Test de Displazie
Din 2014 Clinica Veterinară Lempeș este un Centru Medical Veterinar Acreditat pentru diagnosticul displaziei de șold (HD) și de cot (ED).
Menționăm că din 1979 și mai intens începând cu 1995 ne ocupăm de diagnosticul și tratamentul chirurgical al displaziei de șod și de cot, boli cu caracter ereditar, care apar cu precădere la câinii de talie mare.
Diagnosticul presupune o examinare radiografică a șodului și a cotului, urmata de o evaluare a imaginilor obținute și în final de atribuirea unui calificativ privind gradul de displazie pentru pacientul în cauză. Formularul de evaluare completat cu datele de identificare ale câinelui și cu calificativul acordat de noi, împreună cu radigrafiile făcute, se trimit la CDMEC (Comisia de Diagnostic pentru Maladii Ereditare ale Câinelui), comisie care pe baza unor criterii aprobate de FCI (Federația Chinologică Internațională), va stabili gradul de displazie pentru câinele examinat și va elibera un Certificat oficial în acest sens. Acest calificativ, care va fi cel definitiv, se trece și pe pedigree-ul câinelui.
Procedura pentru realizarea testului de displazie:
- Pentru testul oficial de displazie câinele are nevoie de CIP și sunt necesare actele în original (Pedigree). Datele proprietarului, datele câinelui precum și numărul CIP-lui, numarul de inregistrare în COR (Cartea de origine Romînă) se vor trece pe radiografiile făcute.
Pentru testul de displazie făcut doar în scop orientativ nu sunt necesare actele menționate. - Proprietarii se prezintă la noi în clinică în ziua și la ora programată. Pentru a realiza radiografii calitativ corespunzătoare, poziționarea corectă este obligatorie și în acest scop pacientul va fi anesteziat, procedură pentru care câinele nu va consuma alimente cu 12 ore înaintea testului.
- În continuare se vor efectua radiografiile cerute:
- O radiografie cu bazinul pentru displazia de șold (HD).
- Două radiografii cu cotul drept și două radiografii cu cotul stâng pentru displazia de cot (ED).
- Se evaluează rezultatele iar proprietarul va fi informat privind gradul de displazie și va primi imaginile radiografiilor, copiate pe CD.
CT – Computer Tomograf
Clinica noastră este dotată cu un computer tomograf Philips de înaltă performanță.
Tomografia computerizată este o tehnică imagistică de investigații cu radiații X care utilizează un scanner special pentru a crea imagini în secțiune ale corpului. Pocedura ne permite diagnosticul în multe situații, când modificările patologice ale organelor (structurile osoase, creier, organe din cavitatea toracică sau abdomen) nu pot fi depistate prin alte metode.
În cazul animalelor, pentru punerea în aplicare a examinării tomografice este necesar ca pacienții să fie anesteziați. Imaginile se realizează în câteva minute și procedura împreună cu anestezia durează 30-45 minute.
Examinarea CT permite vizualizarea unor imagini din interiorul corpului din orice unghi se dorește. Această investigație oferă informații exacte si rapide, fără a fi nevoie de explorări mai invazive. De asemenea, examinarea CT preoperatorie permite o mai bună planificare a operației. Procedura este nedureroasă, de scurtă durată, neinvazivă, oferind detalii deosebit de valoroase pentru diagnostic.
Ecografie
Examinarea ecografică este o metodă de investigare non-invazivă care poate fi utilă în multe situaţii când alte măsuri imagistice sunt insufucuente.
Prin ecografie putem examina forma, structura sau chiar funcţia organelor din cavitatea toracică şi abdominală, precum inima, ficatul, pancreasul, splina, rinichii, vezica urinară, prostata, uterul, etc., având posibilitatea efectuării unor măsurători legate de mărime sau volum, a depistării unor procese inflamatorii, chistice, tumorale, colecţii de lichide sau calculi.
Fiind o metodă care nu folosește radiații ionizante, fără efecte secundare și o pregatire specială (precum sedarea), ecografia se poate repetata de cate ori este nevoie.
EKG
Consultul cardilogic înseamnă examinarea clinică a pacientului dar şi verificarea activităţii cardiace prin Electrocardiografie (EKG) sau Ecocardiografie. Având în vedere că simptomele multor afecţiuni cardiace apar doar în stadiile avansate ale bolii, se recomandă ca pentru depistarea la timp a modificărilor care se produc prin îmbătrânire, animalele să fie consultate periodic chiar dacă nu prezintă semne clinice de boală.
Laparoscopie
Chirurgia laparoscopică este un domeniu nou, pe care l-am dezvoltat cu succes în ultima perioadă. Laparoscopia este o procedura care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind un instrument optic numit laparoscop și un set de instrumente speciale în completare destinate acestui scop, cu care se pot vizualiza organele din cavitatea abdominală, se pot recolta probe pentru biopsii sau pot fi realizate diferite intervenții chirurgicale. Procedura este numita „minim invaziva”, din cauza inciziilor mici, a impactului redus asupra organismului și a unei recuperări mai ușoare.
Bronchoscopie
Bronhoscopia este o nouă procedură de diagnostic aplicată în clinica noastră, o tehnică non-invazivă folosită pentru a examina căile respiratorii, cu un instrument optic numit bronhoscop, introdus la nivelul gurii. Acesta se conectează la un ecran video și astfel se poate vizualiza interiorul căilor aeriene. Bronhoscopul destinat pentru medicina veterinară este un tub subtire flexibil, cu o camera video la capat si un canal pentru a colecta probe de secreții sau tesuturi și care poate fi utilizat in diagnosticul diferitelor afecțiuni inflamatorii, tumorale sau obstructive. Bronhoscopia se face exclusiv sub anestezie.
Oftalmoscopia
Oftalmoscopia este o metodă de examinare a componentelor ochiului cu ajutorul oftalmoscopului, inclusiv a fundului de ochi, precum papila nervului optic, vasele retiniene etc. Investigarea oftalmoscopică permite depistarea leziunilor corneene, luxaţiile şi opacifierile cristalinului (cataracta), hemoragii şi tumori intraoculare sau decolări retiniene.
Examinări de laborator și histopatologice
În clinica noastră efectuăm o mare parte din examinările de laborator necesare pentru stabilirea diagnosticului. Rezultatele se obţin în câteva minute şi astfel pot fi valorificate chiar în timpul consultaţiei în scopul aplicării unui tratament corespunzător.
Analizele speciale, precum valori hormonale, examinările histopatologice sau teste genetice se realizează în colaborare cu laboratoare specializate în acest sens.
Teste genetice
În colaborare cu laboratoare specializate putem efectua și teste genetice.
Depistarea unor boli ereditare prin teste genetice poate fi de ajutor pentru crescători, care prin responsabilitatea pe care o au, împreună cu medicul veterinar, cunoscând riscul apariției unor boli prin mutații genetice, pot planifica mai bine împerecherile, evitând astfel riscul nașterii unor pui cu posibile probleme de sănătate.
Testele genetice la câini și pisici uneori pot fi edificatoare și în situațiile când cauza unor boli mai rar întâlnite este greu de identificat.
Chirurgie generală
Activitatea chirurgicală reprezintă o parte foarte importantă din preocupările noastre. Spaţiile destinate chirurgiei au dotări care permit inclusiv efectuarea unor operații dificile și pretențioase.
Patologia animalelor de companie înseamnă pentru un chirurg o permanentă provocare, care cu dorinţa perfecționătrii va căuta să găsească soluţii tehnice potrivit celor mai noi cunoştinţe în domeniu.
Amintim operaţiile pe care în clinica noastră le efectuăm în mod curent:
Chirurgia nasului, a faringelui şi a urechii
- Chirurgie nazală pentru îndepărtare de tumori
- Operaţia de lărgire a orificiilor nazale
- Operaţia vălului palatin la rasele cu brahicefalie
- Tonsilectomie
- Operaţia de hematom auricular
- Operaţii pe pavilionul auricular şi rezecţia conductului auditiv extern (Operaţie după Zepp)
- Operaţii pe urechea medie
Operaţii ale căilor respiratorii
- Operaţie de colaps traheal
- Extirpare de lob pulmonar pentru înlăturarea unor tumori solitare sau abcese
- Operaţii de plăgi toracice cu pneumotorax
- Operaţii în cazul unor tumori ale peretelui toracic
- Operaţii de ruptură diafragmatică
Operaţii pe tubul digestiv
- Operaţii pentru îndepărtare de corpuri străine sau tumori din tubul digestiv
- Tratare/operaţie în sindromului de dilataţie/torsiune gastrică
- Gastropexie profilactică pentru prevenirea torsiunii gastrice.
- Operaţie în caz de invaginaţie intestinală
- Operatie în caz de hipertofie musculară pilorică
- Operaţii în caz de megacolon la câine/pisică
Operaţii ale glandelor endocrine
- Operaţie pentru îndepărtarea insulinoamelor din pancreas
- Operaţie pentru îndepărtarea tumorilor tiroidiene
Operaţii pe aparatul urinar
- Operaţii în caz de calculi vezicali sau uretrali
- Îndepărtare de calcului renali
- Îndepărtarea unui rinichi în cazul unor procese incurabile
Operaţii ale organelor genitale masculine şi feminine
- Sterilizări la masculi şi femele
- Operaţia masculilor cu criptorhidie
- Îndepărtarea unor chişti sau abcese mai mici ale prostatei
- Omentalizare pentru tratamentul unor chişti sau abcese mari ale prostatei
- Operaţie cezariană
- Histerectomie (operaţie de extirpare a uterului) în cazul infecţiilor cu colecţii purulente
- Extirpare de tumori ovariene şi uterine
- Extirpare de tumori vaginale
- Operaţii de extirpare a tumorilor mamare
Operaţii pe ficat, pancreas şi splină
- Extirparea de lob hepatic cu modificări tumorale
- Extirparea parţială a pancreasului în cazul unor modificări tumorale
- Extirparea splinei
Hernii
- Operaţie de hernie ombilicală
- Operaţie de hernie inghinală
- Operaţie de hernie perineală
Operaţiile pielii
- Sutură de plăgi inclusiv cu metode de chirurgie plastică în cazul unor rupturi de mari dimensiuni sau tumori
- Extirpare de tumori cutanate şi subcutanate
- Extirpare de tumori perianale
Laparoscopie
Chirurgia laparoscopică este un domeniu de actualitate care în ultimii ani are tot mai multă aplicabilitate, pe care l-am dezvoltat cu succes în ultima perioadă. Este o procedură chirurgicală care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente speciale, destinate acestui scop. Prin laparoscopul întrodus în cavitatea abdominală se realizează imagini extrem de clare.
Acest tip de chirurgie este numită „chirurgie minim invazivă”, din cauza inciziilor de mici dimensiuni, a impactului redus asupra structurilor organismului și a unei recuperări mult mai ușoare.
Prin operații laparoscopice se pot efectua sterilizări la femele, se pot îndepărta mici formațiuni chistice sau tumorale și pot fi făcute explorări abdominale sau biopsii.
Ortopedie
Chirurgia ortopedică este în centrul preocupărilor noastre, domeniu în care începând cu 1990 ne-am implicat în mod deosebit, având în prezent rezultate remarcabile.
Măsuri chirurgicale
Prin diferite operaţii realizate de noi în premieră la nivel naţional începând din 1993 şi prin aplicarea unor tehnici chirurgicale însuşite în clinici veterinare renumite din străinătate, cu experienţa acumulată în cursul anilor, în prezent efectuăm cu succes numeroase operaţii ortopedice dificile.
Procedurile chirurgicale pe care le aplicăm sunt cele de osteosinteză, stabilizare prin fixare externă, operaţii în displazia cotului, operaţii în displazia șoldului, operaţii în cazul fracturilor de bazin, operaţii în artroze ale capului femural, luxaţii de şold, luxaţii de rotulă și rupturi de ligament încrucișat (fixare intracapsulară, fixare extracapsulară, TPLO).
Măsuri conservative
Nu toate problemele ortopedice trebuie sau pot fi rezolvate chirurgical. În acest sens măsurile conservative se pot aplica frecvent cu rezultate bune. Astfel imobilizarea prin diverse proceduri (fără intervenţii chirurgicale), terapia antiinflamatoare, produse medicamentoase de protecţie articulară și fizioterapia, sunt câteva posibilităţi la care putem recurge pentru soluţionarea multor cazuri.
Operaţii în displazia cotului
Displazia cotului este denumirea generică a mai multor modificări cu caracter ereditar. Astfel bolile cunoscute sub denumirea de Proces anconeu izolat/fragmentat (FAP), Proces coronoid fragmentat (FCP) şi Osteocondroza disecantă (OCD) sunt modificările care definesc displazia cotului. Ele fac parte din categoria unor procese patologice cu caracter de osteocondroză şi apar la câinii de talie mare în perioada de creştere (5-7 luni), ca procese unice sau cumulate şi care în 20-40 % din cazuri por fi bilaterale. Cele trei boli au o simptomatologie asemănătoare, FAP apărând mai ales la Ciobănescul German iar FCP şi OCD mai frecvent la Golden Retriever, Labrador şi Rottweiler.
Toate modificările menţionate se pot diagnostica doar radiografic.
Operaţia procesului anconeu izolat (FAP)
Procesul anconeu la un câine peste 5-7 luni face corp comun cu ulna. La cei afectaţi rămâne liber în interiorul articulaţiei, ceea ce duce la limitarea mobilităţii, inflamaţie, durere şi şchiopătură.
Diagnosticul prin consult clinic poate fi doar prezumtiv, iar confirmarea bolii este posibilă numai prin examinare radiografică.
Tratamentul este chirurgical. Această operaţie o practicăm cu succes începând din 1997.
Operaţia în proces coronoid fragmentat (FCP)
Procesul coronoid fragmentat (FCP) apare la rasele de talie mare, precum la Golden Retriever, Labrador Retriever, Terra Nova, Rottweiler etc., mai ales la exemplarele la care cu dorinţa unei dezvoltări cât mai bune se exagerează cu alimentaţia, astfel încât creşterea oaselor este prea rapidă, respectiv ulna se mărește în lungime mai repede în comparaţie cu radiusul („Short Radius Syndrom”). Ca urmare prin solicitarea pronunţată a procesului coronoid medial, acesta nu se uneşte cu ulna. Asfel, începând cu vârsta de 4-5 luni la exemplarele afectate apare un proces inflamator care se complică treptat, ajungându-se în final la artroza cotului, fenomen însoţit de durere semnificativă. Modificarea este frecvent bilaterală producând şchiopătură, alternativ pe cele două membre anterioare.
Diagnosticul prin examinare clinică poate fi doar prezumtiv, iar confirmarea radiografică a bolii presupune experienţă.
Tratamentul este chirurgical şi constă în excizia procesului coronoid medial şi la nevoie a leziunilor cartilaginoase afectate, care apar în osteocondroza disecantă a condilului humeral medial (OCD).
Operaţia în osteocondroza disecantă (OCD)
Osteocondroza disecantă (OCD) se întâlneşte frecvent împreună cu procesul coronoid fragmentat (FCP). Modificările sunt la nivelul condilului humeral medial, fiind uneori profunde şi bine vizibile pe radiografie sau superficiale şi pe radiografie aproape inobservabile.
Tratamentul în osteocondroza disecantă a condilului humeral medial (OCD) este chirurgical.
Displazia şoldului
Displazia şoldului este o afecţiune ereditară frecvent întâlnită la câinii de talie mare. Modificarea apare în perioada de creştere a puilor şi constă în dezvoltarea necorespunzătoare a cavităţii acetabulare şi a capului femoral, modificând raportul dintre ele. Astfel prin lipsa de congruenţă a suprafeţelor articulare, treptat apare o sensibilitate la şoldul bolnav, urmată de un proces inflamator şi în final degenerativ care cu trecerea timpului se manifestă sub forma unei şchiopături a cărei intensitate depinde în general de gradul leziunilor.
Exemplificăm displazia de șold (HD) de gradul C, D și E prin imaginile alăturate.
Diagnosticul în displazia coxo-femurală se stabileşte prin examinare radiografică începând cu vârsta de 10-12 luni, dar primele modificări pot fi depistate deja la vârsta de 5-7 luni.
Tratamentul poate fi conservativ sau chirurgical, în ambele cazuri scopul fiind reducerea durerii şi îmbunătăţirea mobilităţii articulare. Este de menţionat că o terapie în displazia şoldului cu rezultate spectaculoase este greu de realizat, deoarece produsele medicamentoase au de regulă doar un efect temporar, iar procedurile chirurgicale au un grad mare de dificultate cu un succes de 70-90%.
Operaţia PIN
Una din metodele chirurgicale aplicabile în displazia şoldului cu rezultate bune şi fără riscuri este Operația PIN respectiv miotomia pectineului, tenotomia ileopsoasului şi nevrectomia capsulei articulare coxo-femurale. Această operaţie o practicăm în cu rezultate bune începând din 1995. Este o tehnică ortopedică elaborată în anii 1970 ca o posibilitate pentru rezolvarea cazurilor de displazie coxo-femurală cu o procedură care înlătură durerea în urma căreia pacienţii se mişcă de regulă mult mai bine şi frecvent chiar fără simptome.
Operaţia necrozei de cap/col femural
Necroza de cap femural numită şi boala Legg-Calvé-Perthes (Osteochondropathia deformans coxae juvenilis) are o etiologie necunoscută. Rasele predispuse sunt cele de talie mică, astfel încât boala se întâlneşte mai ales la Yorkshire Terrier, West Highland White Terrier, Scotch Terrier, Caniche pitic, Bichon Maltez, Bichon Frise şi la alte rase.
Acest proces degenerativ apare de regulă unilateral dar la 20-30 % din cazuri afectează ambele şolduri. Simptomele apar începând cu vârsta de 5 luni şi devin mai pronunţate la vârsta de 7-10 luni. Animalele şchioapătă cu piciorul bolnav sau nu-l folosesc deloc, având dureri la mişcare şi la palparea şoldului. Când simptomele devin vizibile procesul este deja într-o fază avansată.
Diagnosticul se pune exclusiv prin examinare radiografică.
Tratamentul medicamentos prin antiinflamatoare are rezultate limitate şi nu elimină cauza. Rezolvarea problemei constă în rezecţia capului femural, metodă pe care o practicăm începând din 1994. Simptomele dispar în 90-95% din cazuri.
Operaţia luxaţiei coxo-femurale
Luxaţia coxo-femurală are în general cauze traumatice. În urma luxaţiei se rupe ligamentul intraarticular şi capsula articulară. Dislocarea capului femural poate fi cranio-dorsală, aşa cum se întâmplă cel mai frecvent sau poate fi caudo-ventrală în 2-3 % din cazuri. Pacientul nu mai poate călca pe piciorul afectat, are dureri şi îl ţine ridicat.
Printr-o examinare clinică se poate stabili diagnosticul probabil dar certitudinea luxaţiei sau alte modificări colaterale se pot observa doar prin control radiografic.
Tratamentul poate fi conservativ cu încercarea repoziţionării fără operaţie a capului femural, cu condiţia ca luxaţia să nu fie mai veche de 2-4 ore. Şansele rezolvării cu succes a luxaţiei în acest mod este de cel mult 20 %. Dacă astfel nu se poate realiza stabilizarea articulaţiei se va recurge la metode chirurgicale, dintre care procedura fixării intraarticulare este cea mai eficientă (vezi imaginea), pe care o efectuăm din 2003 cu şanse de vindecare de 95%.
Operaţia luxaţiei de rotulă
Luxaţia rotulei poate fi congenitală sau dobândită. Mai frecventă apare forma congenitală, cu luxaţia medială a rotulei, modificare patologică întâlnită de regulă la rasele de talie mică: Canich pitic, Yorkshire terrier, Chihuahua, Pekinez, Bichon, Mops, Bulldog francez, Chow-Chow etc. Procesul apare de multe ori la ambele membre. Luxația de rotulă dobândită apare în urma unor traumatisme şi este unilaterală.
Diagnosticul se pune relativ uşor prin palpare dar poate fi confirmat și prin examinare radiografică.
Tratamentul este chirurgical şi constă în fixarea prin diferite tehnici a rotulei în poziţie anatomică. Este indicat ca acestă operaţii să fie făcută în cât mai scurt timp după depistarea problemei, pentru a preveni complicaţiile care în final duc la şchiopătură permanentă şi greu remediabilă. Succesul operaţiilor este de aproximativ 90%.
Luxația de rotulă care nu a fost operată la timp poate să producă leziuni articulare cornice, precum se vede pe imaginea alăturată.
Operaţia în ruptura ligamentului încrucișat
Ligamentul încrucișat anterior şi posterior sunt ligamente intraarticulare ale genunchiului care frecvent suferă rupturi parţiale sau totale, în urma cărora apare durere şi şchiopărură. Rupturile se produc în general brusc prin suprasolicitarea articulaţiei dar nu puţine sunt situaţiile când ruptura nu are cauze aparente.
Explicaţia acestor cazuri este că prin procese degenerative sau îmbătrânire ţesutul ligamentelor suferă modificări cu scăderea rezistenţei. Astfel chiar şi o solicitare moderată este suficientă pentru a produce ruptura.
Diagnosticul se pune exclusiv prin examinare clinică, printr-o metodă de palpare care presupune experienţă şi care permite stabilirea cu certitudine a diagnosticului.
În urma rupturii, pacienţii care la început manifestau şchiopături grave, după o perioadă mai lungă, prin procese de fibrozare recapătă oarecum stabilitatea articulară şi treptat merg mai bine, dar fără o recuperare totală. Pentru rezultate corespunzătoare se indică soluţionarea chirurgicală a problemei, operaţii practicate de noi începând din 2003 prin tehnici de reconstituire a ligamentului sau metode care schimba dinamica intraarticulară, prin care avem şansa unei vindecări cu rezultate bune de 80-90%.
Operaţia în ruptura ligamentului încrucișat prin fixare intracapsulară
Este o metodă care se aplică începând cu anii 1970 în diferite variante, fiind practicată cu succes şi în prezent, prin folosirea unor fire sintetice neresorbabile. Această operaţie o efectuăm într-o variantă originală, experimentată de noi cu rezultatele foarte bune, astfel încât pacienţii de regulă calcă pe piciorul operat după 7-14 zile, merg bine după 20-30 zile şi se mişcă fără simptome după 2-3 luni în 95% din cazuri.
Operaţia în ruptura ligamentului încrucișat prin fixare extracapsulară
Operațiile prin fixare extracapsulară se realizează prin diferite tehnici, dintre care folosirea unor implante de ancorare și fire speciale (Produse Arthrex), constituie varianta cea mai eficientă în soluționarea rupturii de ligament încrucișat.
Operaţia în ruptura ligamentului încrucișat prin metoda TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy) în premieră la noi în țară
Operația TPLO este cea mai eficientă şi apreciată metodă de rezolvare a rupturii ligamentului încrucișat, o procedură cu rezultate superioare faţă de alte metode, pe care o practicăm începând din 2015.
Pe radiografia alăturată prezentăm un caz cu ruptură de ligament încrucișat operat prin metoda TPLO.
Exemplificăm eficiența procedurii, prin două înregistrări Video, unde se poate vedea un pacient operat de noi, la trei zile și la o săptămână după operația TPLO.
Este de menţionat că metoda TPLO pe lângă o tehnică specială cu un grad mare de dificultate, presupune şi o dotare destinată exclusiv acestui scop, fără de care această operație nu se poate realiza.
Ruptura de ligament încrucișat, care nu se remediază chirurgical, poate să producă în timp leziuni articulare cornice (vezi imaginea).
Operaţii în caz de fracturi
Scopul operaţiilor în caz de fracturi este repunerea în cel mai scurt timp posibil a fragmenteor osoase, cu reaşezarea lor cât mai perfectă, pentru ca regiunea cu fractură să recapete stabilitatea şi funcţionalitatea.
Menţionăm că în cazul unor fracturi care pot fi rezolvate atât prin metode conservative cât şi chirurgicale, se preferă operațiile de osteosinteza, deoarece astfel repoziţionarea fragmentelor se realiza mai bine, iar probabilitatea recuperării optime este semnificativ mai mare.
Efectuăm operaţii ortopedice începând din 1991, aplicând diferite metode de osteosinteză, cu indicaţii precise în funcție de situație. Succesul în urma unor proceduri corect alese este de 90-95%.
Anestezie
Acordăm o mare atenţie anesteziei şi terapiei intensive, atât în ceea ce priveşte măsurile de pregătire, cât şi de supraveghere în timpul operațiilor. Toate acestea se realizează în condiții optime prin aparatură pentru narcoză inhalatorie și de monitorizare a funcțiilor vitale.
Pentru a evalua riscurile și de a putea controla anesteziile în mod corespunzător la fiecare pacient în parte, mai ales în condițiile unui animal în vârstă și cu posibile probleme ale funcțiilor cardiace, hepatice sau renale, este indicat sau frecvent chiar obligatoriu, de a efectua analizele mai importante înaintea oricări anestezii, pentru a depista eventualele insuficiențe organice, care ar putea pune în pericol viața pacienților în timpul intervențiilor chirurgicale.
Patologie generală
Prin activitatea noastră acoperim un spectru larg din patologie – boli infecţioase, cardiologie, gastroenterologie, urologie, ginecologie şi obstetrică, endocrinologie, hematologie, neurologie, oncologie şi dermatologie.
Scopul nostru este ca împreună cu propriatarii să găsim soluţia ce mai bună pentru rezolvarea problemelor, spre binele pacienţilor. În acest sens orice informaţie pe care o putem obţine de la stăpânii animalelor poate avea o mare semnificaţie în stabilirea diagnosticului.
Dialogul între proprietarii de animale şi medic, care se bazează pe observaţii obiective de ambele părţi cu privire la schimbări de aspect sau de comportament ale pacienţilor, încrederea proprietarilor în experienţa noastră şi dorinţa de a soluţiona problemele în cele mai bune condiţii, sunt elemente importante pentru o colaborare eficientă şi plăcută în favoarea succesului terapeutic.
Procedurile de diagnostic se conturează în funcţie de complexitatea problemei. După o discuţie prealabilă, medicul împreună cu proprietarul se vor decide asupra măsurilor de diagnostic şi tratament care urmează să fie aplicate la fiecare caz în parte.
În multe situaţii pacienţii pot fi examinaţi şi trataţi ambulatoriu dar în funcţie de gravitatea situaţiei frecvent este nevoie de internarea lor pentru câteva ore (până în seara zilei respective) sau pentru câteva zile în cazurile mai dificile.
Cu ocazia consultaţiilor, bineînţeles se vor aplica potrivit nevoilor acele măsuri de investigaţie care se impun pentru stabilirea diagnosticului, cum ar fi examinările sângelui, a urinei, examinări citologice sau parazitologice precum şi examinări imagistice, respectiv radiografice, ecografice, videoscopice, etc.
Referindu-ne la problemele de patologie în general, menţionăm că uneori cazurile care la început par să fi doar medicale, pe parcurs se dovedesc a fi mai complicate şi cu dorinţa unui diagnostic sau tratament corect necesită o abordare chirurgicală.
Boli infecţioase şi parazitare
În ultimii ani datorită vaccinărilor periodice numărul cazurilor de boli infecţioase a scăzut semnificativ. În comparaţie cu anii perioadei 1990-2000, când într-un cabinet veterinar numărul pacienţilor cu parvoviroză a fost de ordinul sutelor şi cazurile de boală Carré, hepatită infecţioasă, panleucopenie sau laringo-traheită infecţioasă se întâlnea de asemenea frecvent, în prezent constatăm că bolile amintite apar relativ rar.
Este de remarcat însă că numărul cazurilor de boli parazitare nu au scăzut şi se poate constata că în unele zone este chiar în creştere, mai ales în ceea ce priveşte incidenţa bolilor infecţioase transmise de căpuşe, cum sunt babesioza, borelioza (boala Lyme) etc.
Posibilităţile terapeutice în cazul bolilor infecţioase, inclusiv a celor transmise de căpuşe nu sunt semnificativ mai bune ca în trecut, dar în privinţa măsurilor preventive prin vaccinare şi măsuri care limitează răspândirea paraziţilor externi, au avut loc schimbări esenţiale odată cu apariţia unor noi produse farmaceutice, ale căror aplicare şi eficienţă a uşurat mult situaţia medicului şi a proprietarilor în combarerea lor.
Tot în acest sens putem aminti că privind posibilităţile de diagnostic ale bolilor infecţioase şi parazitare, în prezent putem recurge la măsuri mult mai eficiente și variate ca în trecut.
Pentru sănătatea animalelor pe care le avem în grijă, de asemenea pentru sănătatea deţinătorilior de animale, recomandăm să ne consulte cu privire la riscurile contaminării cu paraziți sau legat de utilizarea produselor care se aplică în scop preventiv (vaccinuri şi produse de deparazitare) şi conştienţi de responsabilitatea pe care o avem, este indicat ca programul de vaccinare și alte măsuri să fie respectate.
Medicină internă
Examinări de hematologie și biochimie
Examinarea sângelui este una din cele mai valoroase măsuri paraclinice de investigare, prin care se pot obţine informaţii cu mare importanţă referitoare la starea de sănătate a pacienţilor.
Cu modificările care se referă la numărul şi calitatea elementelor figurate din sânge (hematii, leucocite, monocite, trombocite etc.) ne ocupăm în cadrul hematologiei, iar prin valorile biochimice ale sângelui putem aprecia funcțiile organelor.
Valorile hemetologice și biochimice considerate normale se situează între anumite limite inferioare şi superioare, dar interpretarea rezultatelot trebuie făcută întotdeauna luând în calcul starea generală a pacientului, factori legate de alimentaţie, de mediu etc.
Pentru orientare, fără dorinţa de a explica diferite aspecte cu privire la valorile enumerate, vă prezentăm un tabel cu valorile de referință mai importante:
Analiza | Valori referinţă câine | Valori referinţă pisică |
BUN – mg/dl | < 34 | <39 |
Glucoză – mg/dl | 80 – 107 | 62 – 104 |
ALP – U/I | < 97 | <50 |
Proteina totală – g/dl | 6,0 – 8,0 | 6,0 – 8,0 |
GPT – U/l | <123 | <82 |
Creatinina – mg/dl | <1,2 | <1,4 |
Albumina – g/dl | 2,0 – 3,0 | 2,0 – 3,0 |
Amilaza – U/l | 866 – 1917 | 890 – 3352 |
Bilirubina totală – mg/dl | <0,7 | < 0,7 |
Colesterol total – mg/dl | 100 – 380 | 60 – 250 |
Calciu – mg/dl | 10,3 – 11,9 | 10,0 – 12,4 |
CPK – U/l | <263 | <222 |
GGT – U/l | <8 | <8 |
GOT – U/l | <63 | <53 |
Mg – mg/dl | 1,63 – 2,51 | 1,9 – 2,8 |
P – mg/dl | 1,8 – 5,2 | 1,7 – 8,4 |
Trigliceride – mg/dl | <130 | 15 – 80 |
Na – mmol/l | 141-151 | 147 – 156 |
K – mmol/l | 3,7 – 5,8 | 3,8 – 4,5 |
Cl – mmol/l | 105 – 115 | 117 – 123 |
Fructozamina – mmol/l | 258 – 344 | 221 – 341 |
Amoniac – mmol/l | <45 | <45 |
Gastroenterologie
Gastroenterologia necesită experienţă mai ales datorită faptului că bolile care pot fi întâlnite în cadrul acestui capitol au o simptomatologie foarte variată, adesea greu interpretabilă şi astfel aplicărea unui tratament corespunzător nu este întotdeauna simplu. Totuși, prin măsuri de investigaţie paraclinice sau imagistice, în majoritatea cazurilor există şansa unui diagnostic și tratament corect.
În urma unor procese patologice cu evoluţie cronică care produc tulburări metabolice, apar frecvent cazuri în care pacientul necesită un tratament îndelungat, dar prin aplicarea unei terapii corecte sau o abordare chirurgicală justificată, multe din afecţiunile care apar în cadrul bolilor interne pot fi rezolvate cu rezultate bune.
Endocrinologie
Endocrinologia constituie un capitol din patologie în care pentru un tratament corect cu rezultate concrete, frecvent sunt necesare investigaţii amănunţite, urmărirea evoluţiei bolii pe termen lung şi multă răbdare din partea proprietarilor. Pentru determinări hormonale sau diferite analize speciale colaborăm cu laboratoare externe.
Dorim să amintim importanţa pe care o au bolile endocrine în patologia câinelui şi a pisicii, ele fiind afecţiuni cu evoluţie lentă, cu siptome care se instalează aproape inobservabil şi care dacă nu sunt depistate din timp pot produce tulburări metabolice grave cu înrăutăţirea semnificativă a stării generale.
Este de menţionat, că deşi stabilirea diagnosticului sau a tratamentului în bolile endocrine este uneori dificilă totuşi, cu condiţia ca diagnosticul să fie corect, se poate constata cu satisfacţie că prin aplicarea unei terapii în aparenţă simple, în multe cazuri se obţin în scurt timp rezultate spectaculoase.
Cardiologie
Diagnosticul cardiologic are o mare importanţă în patologia canină şi felină, pe de o parte datorită faptului ca afecţiunile cardiace sunt frecvente, pe de altă parte prin legătura care există între patologia inimii şi alte boli.
Cazurile cele mai des întâlnite de afecţiuni ale inimii sunt cele dobândite în cursul vieţii, ele reprezentând cca. 90% din totalul cardiopatiilor dar se întâlnesc şi cazuri de boli cardiace ereditare, cu o simptomatologie care devine observabilă deja la vârsta de câteva luni.
Examinarea activităţii cardiace este obligatorie înaintea oricărei intervenţii care necesită anestezia pacientului, deoarece odată cu descoperirea unor eventuale modificări patologice se pot aplica măsuri de precauţie sporite, iar proprietarul poate fi înştiinţat de riscurile legate de narcoză şi poate fi atenţionat cu privire la necesitatea aplicării unui tratament în continuare.
Urologie
Prin examinări de laborator şi mijloace imagistice aparatul urinar este relativ uşor explorabil și de regulă tratamentele medicamentoase sau chirurgicale aduc rezultatul dorit.
Trebuie menționat dă deși există multiple posibilități terapeutice în bolile aparatului urinar, pentru prevenirea unor complicații sau a evita evoluția proceselor patologice spre stadii cronice, este important ca depistarea afecțiunilor renale sau ale căilor urinare să nu fie amânate, cunoscând totodată și faptul, că bolile aparatului urinar apar frecvent în corelaţie cu alte boli, producând modificări metabolice cu mare semnificaţie pentru întregul organism.
Imaginile de mai jos exemplifică cazuri de calculi ale vezicii, calcului uretreli, precum și procese distrofice sau tumorale ale aparatului urinar.
Neurologie
În comparaţie cu patologia umană, unde în ultimele decenii s-au făcut mari progrese în privinţa posibilităţilor tehnice de investigare şi a soluţiilor terapeutice chirurgicale, în cazul bolilor neurologice la animale măsurile de diagnostic şi tratament sunt oarecum mai limitate. Însă multe afecţiuni cu care se întâlneşte medicul veterinar pot fi bine tratate cu produse farmaceutice pe care le poate utiliza din medicina umană.
Dermatologie
Problemele pielii la câini şi pisici, prin semnificaţia şi frecvenţa cazurilor, constituie un capitol important din patologie.
Dacă animalul ”are ceva cu pielea”, se crede adesea că prin aplicarea unuiu tratament local, în scurt timp problema trebuie să fie rezolvată – dar situaţia poate fi mult mai complexă şi se poate constata că frecvent modificările pielii sunt doar semenele unor boli, care dacă nu au fost diagnosticate la timp, vor altera starea generală a pacientului. Astfel, boli ale pielii apar în urma unor fenomene alergice, imunologice, tulburări hormonale, procese tumorale, carenţe, parazitoze, psihoze etc.
Din cele spuse rezultă că succesul în tratamentul problemelor dermatologie presupune cunoştinţe medicale care cuprind o mare parte din patologie şi tratarea bolilor pielii necesită frecvent investigaţii legate de un tablou clinic mult mai cuprinzător faţă de cum se prezintă situaţia în aparență, dar cu toate astea, chiar și în cazurile mai grave, rezultatele tratamentelor pot fi deosebit de bune.
Oncologie
Cuvântul cancer are în general pentru noi toţi semnificaţia unei boli de regulă incurabile, cu posibile suferinţe și care va însemna pierdera animalului în scurt timp.
Se ştie că într-adevăr există procese canceroase, precum osteosarcoamele etc. pentru care practic nu există soluţii terapeutice eficiente, dar totuşi datorită unor posibilităţi de tratament pe care le putem aplica în ultimele decenii, se poate spune că multe din bolile canceroase sunt relativ bine tratabile sau chiar vindecabile.
Un diagnostic precis, diferite proceduri chirurgicale şi un tratament postoperator corespunzător constituie elementele care garantează succesul în abordarea bolilor canceroase. Chimioterapia corect aplicată oferă şanse sporite de rezolvare a bolilor tumorale chiar şi în situaţii în care există o evidentă predispoziţie pentru apariţia metastazelor.
Dorim, ca prin măsurile de tratament pe care le aplicăm, să rezolvăm cât se poate de eficient toate cazurile, iar când se ştie că vindecarea nu este posibilă, să asigurăm pacienţilor pentru restul vieţii tot ce este necesar ca să le menţinem condiţia fizică corespunzătoare şi să evităm suferinţa.
Alăturat pot fi văzute imagini ale unor procese tumorale osoase, intestinale și ale vezicii urinare.
Oftamologie
Oftalmologia este una din domeniile de specialitate ale clinicii noastre în cadrul căreia reușim să rezolvăm multe probleme oculare.
Metodele de examinare a componentelor ochiului, precum a fundului de ochi, papila nervului optic, vasele retiniene etc., permit depistarea leziunilor corneene, luxaţiile şi opacifierile cristalinului (cataracta), hemoragii şi tumori intraoculare sau decolări retiniene.
Prin metodele chirurgicale pe care le aplicăm, inclusiv operația de cataractă, putem remedia diferite afecțiuni grave, spre mulțumirea noastră și a proprietarilor.
Stomatologie
Cu aparatură şi materiale specifice acestui domeniu, se pot realiză diverse tratamente profilactice şi curative, precum ar fi îndepărtarea tartrului, tratarea paradontozei, realizarea de obturaţii sau reconstituiri și tot în cadrul acestui capitol amintim posibilitatea soluționării problemelor chirurgicale legate de cavitatea bucală, în cazul unor procese tumorale sau fracturi mandibulare.
Anestezia pacienţilor pentru intervenţiile amintite poate fi realizată fără riscuri, inclusiv la animale mai în vârstă care necesită îngrijirea periodică a danturii.
Terapie intensivă
Terepia intensivă constă în tratarea unor pacienţi cu probleme de sănătate mai grave (cu necesitatea de oxigenare în insuficienţă respiratorie, monitorizarea funcţiilor vitale în cardiopatii, cu hipotermie etc.) și care au nevoie de internare și supraveghere pe termen mai lung.
Fizioterapie
Fizioterapia include diferite proceduri precum Electroterapia, Tratamentul cu ultrasunete, Terapia laser și diferite alte metode, care toate înseamnă introducerea unor energii într-un sistem biologic. Această energie poate produce schimbări fiziologice cu un beneficiu terapeutic prin potențarea capacității naturale de reparare a corpului, cu stimularea proceselor de vindecare a țesuturilor, mai concret prin stimularea celulelor să funcționeze la un nivel mai ridicat, folosind resursele proprii ale organismului pentru a rezolva problema.
Pentru a obține efectele dorite, este necesară calcularea dozei potrivite de energie care să fie administrată pacientului. În ultimii ani tendința este de a reduce nivelurile de energie aplicată în fizioterapie.
În concluzie putem spune ca aplicarea unor masuri de fizioterapie, prin folosirea unor aparate adecvate diferitelor situații, poate contribui în mod eficient la tratarea unor probleme neurologice, articulare, musculare, inflamatorii sau dermatologice.
Vaccinări
Vaccinările se fac cu scopul de a preveni apariția bolilor infecțioase mai frecvent întâlnite, ceea ce se realizează prin anticorpii organismului care se produc în urma vaccinării, prin limitarea dezvoltării sau distrugerea microorganismelor.
Astfel se previne îmbolnăvirea animalelor vaccinate dar și răspândirea unor boli care ar putea afecta alte animale din populația de câini și pisici.
Schema de vaccinare potrivită fiecărui caz în parte se alege în funcție de vârsta și starea animalelor.
Imunizarea de bază se începe cel mai târziu începând cu vârsta de 7 săptămâni, urmate de alte două sau trei vaccinări la intervale de trei săptămâni. Ulterior vaccinările se fac peste un an și mai departe în tot cursul vieții anual. Numai o asemenea schemă de vaccinare poate asigura titrul de anticorpi corespunzătoare care poate garanta imunitatea împotriva celor mai frecvente boli infecțioase.
Clienții noștrii înregistrați sunt anunțați anual prin carte poștală cu privire la termenul scadent de vaccinare.
În cadrul consultațiilor, medicii echipei noastre vă stau la dispoziție pentru mai multe informații și sfaturi.
CIP
Aplicarea CIP-ul este metoda internațională de identificare a animalelor, care constă în introducerea subcutanată a unei mici piese electronice, purtătoarea unui număr unic, care poate fi citită cu un detector. Procedura se realizează în cadrul unei clinici sau a unui cabinet veterinar autorizat în acest sens.
Numărul respectiv împreună cu datele câinelui și al proprietarului se trec într-o bază de date cu evidența câinilor din România. Prin numărul de CIP proprietarul poate dovedi identitatea câinelui, de exemplu cu ocazia înregistrării în COR (Cartea de Origine Română), la împerecheri, teste de displazie sau expoziții, iar în cazul pierderii, dacă cel care găsește câinele se adresează unei clinici/cabinet veterinar, din evidențele naționale care apar în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân), medicul veterinar poate identifica și anunța proprietarul.
Pașaport
Pașaportul este actul care dovedește identitatea animalelor, a vaccinărilor și a deparazitărilor, care sunt obligatorii la trecerea frontierelor. Totodată pașaportul include și semnătura medicului veterinar care a consultat câinele/pisica înainte de transport, prin care se certifică starea de sănătate a animalelor.